ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΔΕΗ,ΟΡΥΧΕΙΑ

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

«Πράσινες» αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

ΑΥΞΗΣΕΙΣ στο ειδικό τέλος για την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο νέος πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Νίκος Βασιλάκος.

Στόχος, όπως είπε, η δημιουργία μιας νέας, «πράσινης ΔΕΗ» που θα δημιουργήσει 14.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2020.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, η τοποθέτηση του οποίου εγκρίθηκε από την Βουλή, δήλωσε ότι το ειδικό τέλος ΑΠΕ- το οποίο ορισμένοι βουλευτές χαρακτήρισαν «πράσινο καπέλο» - θα αυξηθεί από 0,30 λεπτά που είναι σήμερα σε 2,5- 3 ευρώ. Συμπλήρωσε ότι θα ενισχυθούνη πράσινη επιχειρηματικότητα και η πράσινη ανάπτυξη. Παρά τις «πράσινες αυξήσεις» ο κ. Βασιλάκος διαβεβαίωσε ότι θα ανοίξει το θέμα των τιμολογίων της ΔΕΗ, με την επανεξέταση των κατηγοριών των τιμολογίων της Επιχείρησης, και άφησε να διαφανεί ότι διαφωνεί με τις «υπέρμετρες αυξήσεις». «Θα ανοίξουμε το θέμα της τιμολόγησης με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΡΑΕ κάτι που επιβεβαίωσε και η αρμόδια υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία μάλιστα παρατήρησε ότι «οι καταναλωτές επιβαρύνονται με το απίστευτο τέλος για την ΕΡΤ που δημιουργεί κι αυτό μια στρέβλωση»!

Ο κ. Βασιλάκος δεν αποσαφήνισε από πότε ακριβώς θα τεθούν σε ισχύ οι αυξήσεις, λέγοντας μόνο ότι «αυτό θα γίνει σταδιακά», εννοώντας ότι δεν θα αυξηθεί αυτόματα από τα 0,30 στα 3 ευρώ αλλά σε βάθους χρόνου.

Για τις άδειες
Σε ό,τι αφορά τις άδειες για ΑΠΕ η κ. Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα έρθει στη Βουλή το σχέδιο νόμου που απλοποιεί τη διαδικασία και μάλιστα ο πρόεδρος της ΡΑΕ χαρακτήρισε «καφκικό αδιέξοδο που ανοίγει την πόρτα σε ένοχα αλισβερίσια» το σημερινό δαιδαλώδες καθεστώς για τις άδειες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Παγώνουν οι 2.000 προσλήψεις
Παγώνουν οι 2.000 προσλήψεις στη ΔΕΗ που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ καλεί τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να αναθεωρήσει τη στάση του. Η διαδικασία πρόσληψης άρχισε πριν από τρία χρόνια και ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ωστόσο μεσολάβησε η κυβερνητική απόφαση για γενικό πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ για τη φετινή χρονιά.

Η ΓΕΝΟΠ εκφράζει θυμό και απογοήτευση και κάνει λόγο για αθέτηση των υποσχέσεων για εξαίρεση της ΔΕΗ από το πάγωμα των προσλήψεων. Επισημαίνει μάλιστα ότι η ΔΕΗ, από 36.710 εργαζομένους που είχε πριν από λίγα χρόνια, έχει απομείνει με 22.000 εκ των οποίων 8.400 είναι πάνω από 50 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου