ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΔΕΗ,ΟΡΥΧΕΙΑ

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΔΕΗ: Aπορροφά κόστος 100 εκατ. ευρώ


Αναφορικά με την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και την επιβάρυνση στους καταναλωτές, η ΔΕΗ περιμένει διευκρινήσεις από την κυβέρνηση για το πώς θα υλοποιηθεί

Την απορρόφηση από τη ΔΕΗ του κόστους που εκτιμάται περίπου σε 100 εκατ. ευρώ και αφορά στην επιβολή αυξημένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο, το οποίο καταναλώνει κυρίως για ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά, προέκρινε ως το πιο πιθανό σενάριο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβός.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ζερβός, επισήμανε ακόμη πως η ΔΕΗ έχει προτείνει στη ΡΑΕ τρόπους για εξορθολογισμό των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να μειωθούν τα κέρδη στα επικερδή τιμολόγια και ενδεχομένως να αυξηθούν στα ζημιογόνα.

«Μία τέτοια λύση βέβαια είναι πολιτικά δύσκολη και γι΄ αυτό έχουμε προτείνει στη ΡΑΕ και μία ενδιάμεση λύση για τα τιμολόγια και αναμένουμε», τόνισε ακόμη απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η ΔΕΗ θα αντιδράσει απέναντι στις ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στα εμπορικά τιμολόγια και της αποσπούν μερίδιο αγοράς.

«Είναι σαφές πως λόγω στρέβλωσης των τιμολογίων οι ανταγωνιστές σε αυτό το επίπεδο επιλέγουν να προωθούν στην αγορά κάποια τιμολόγια τα οποία είναι κερδοφόρα. Η ΔΕΗ έχει 32 τιμολόγια, άλλα είναι κερδοφόρα, κάποια ισορροπούν και κάποια είναι επιδοτούμενα επί της ουσίας, όπως το αγροτικό.

Οι ανταγωνιστές επιλέγουν να πωλούν τα κερδοφόρα τιμολόγια, τα οποία είναι κυρίως τα εμπορικά, όπου υπάρχει μεγάλο περιθώριο κέρδους. Η ΔΕΗ το κέρδος της από αυτά τα τιμολόγια το χρησιμοποιεί για να επιδοτήσει τα ζημιογόνα. Ο καταναλωτής δεν ενδιαφέρεται να επιδοτήσει τα ζημιογόνα τιμολόγια και επιλέγει ανταγωνίστριες εταιρείες. Εκεί είναι το ζήτημα και εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τιμολόγια, γιατί είναι καθορισμένα», πρόσθεσε ο κ. Ζερβός.


Διευκρινίσεις
Αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε προχθές, με την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και την επιβάρυνση στους καταναλωτές, ο κ. Ζερβός υπογράμμισε ότι και η ΔΕΗ περιμένει διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για το πώς θα υλοποιηθεί αυτό.

Όσον αφορά στο επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ είπε πως αυτό είναι φέτος της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ και θα αρχίσει σταδιακά να υλοποιείται με την εκταμίευση των σχετικών κονδυλίων. Οι επενδύσεις αυτές περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στο δίκτυο, στη διανομή, την έναρξη κατασκευής του σταθμού της Μεγαλόπολης, ένα κομμάτι δράσεων στον σταθμό του Αλιβερίου κ.α.

Παράλληλα, μέχρι τον Μάιο, η ΔΕΗ, κατά τον ίδιο, θα έχει προετοιμάσει και τις πιο μακροπρόθεσμες επενδυτικές παρεμβάσεις της, μέσω της κατάρτισης του πενταετούς επιχειρησιακού σχεδίου της. Αναφερόμενος στη χθεσινή ανακοίνωση κατάργησης δύο γενικών διευθύνσεων στην επιχείρηση (Δυτικής Μακεδονίας και Επιτελικών Υπηρεσιών), ο κ. Ζερβός την απέδωσε σε αναδιάρθρωση του οργανογράμματος της ΔΕΗ, που έχει, όμως, σχέση και με περικοπή κόστους.

Μιλώντας, τέλος, στο ίδιο συνέδριο, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ανέφερε ότι η ΔΕΗ σχεδιάζει την κατασκευή δύο νέων λιγνιτικών Σταθμών στην Πτολεμαΐδα (Μονάδα Πτολεμαΐδα V) και τη Μελίτη (Μονάδα Μελίτη ΙΙ).

Επιπλέον, η ΔΕΗ Α.Ε., σε συνεργασία με τους αντίστοιχους δήμους, προχωρά στην επέκταση της τηλεθέρμανσης της πόλης της Πτολεμαΐδας από τις Μονάδες III/IV του ΑΗΣ Καρδιάς, καθώς και στην παροχή θερμικής ισχύος για την τηλεθέρμανση της πόλης της Φλώρινας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου