ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΔΕΗ,ΟΡΥΧΕΙΑ

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ενεργειακή απόδοση

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ενεργειακή απόδοση
Αλλαγές στα έντυπα της ΔΕΗ και αντικατάσταση των μετρητών με ψηφιακούς, απόσυρση κρατικών οχημάτων και θεσμοθέτηση περιβαλλοντικών κριτηρίων στις προμήθειες δημοσίων έργων, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ενεργειακή απόδοση, που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει την αντικατάσταση των μετρητών (ρολογιών) με ψηφιακούς. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι "οι φορείς που έχουν την ευθύνη εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, τηλεθέρμανσης, τηλεψύξης και ζεστού νερού χρήσης για οικιακή κατανάλωση, παρέχουν στους τελικούς καταναλωτές ατομικούς μετρητές που θα αντικατοπτρίζουν την πραγματική ενεργειακή τους κατανάλωση και θα παρέχουν πληροφορίες για τον πραγματικό χρόνο χρήσης, όταν αυτό είναι τεχνικώς εφικτό, οικονομικώς εύλογο και ανάλογο προς τη δυνητική εξοικονόμηση ενέργειας και σύμφωνα με τις εκάστοτε διαθέσιμες τεχνολογικές δυνατότητες στον τομέα της μέτρησης". Οι ατομικοί μετρητές θα διατίθενται υποχρεωτικά όταν γίνονται νέες συνδέσεις, ριζική ανακαίνιση των κτιρίων ή αντικατάσταση των μετρητών.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα πρέπει να περιλαμβάνουν στους λογαριασμούς τους προς τελικούς καταναλωτές, τα εξής στοιχεία:


α) την πραγματική κατανάλωση ενέργειας και την αντίστοιχη πραγματική τιμή,
β) συγκριτικά στοιχεία της κατανάλωσης του πελάτη κατά τη χρονική περίοδο που αφορά ο λογαριασμός σε σχέση με την κατανάλωσή του κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, γ) συγκριτικά στοιχεία κατανάλωσης του πελάτη σε σχέση με έναν τυπικό καταναλωτή της ίδιας κατηγορίας, εφόσον αυτό είναι δυνατό και
δ) στοιχεία επικοινωνίας οργανώσεων καταναλωτών, φορέων και οργανισμών καθώς και διευθύνσεις διαδικτυακών τόπων, μέσω των οποίων οι τελικοί καταναλωτές μπορούν παίρνουν πληροφορίες για διαθέσιμα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, τυπικά χαρακτηριστικά ενεργειακής κατανάλωσης ή/και αντικειμενικές τεχνικές προδιαγραφές για ενεργειακό εξοπλισμό.
Όσον αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες και τους οργανισμούς, το νομοσχέδιο προβλέπει, με υπουργική απόφαση την καθιέρωση υποχρεωτικής ποσόστωσης καθαρών οχημάτων, όπως ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου, βιοκαυσίμου, υδρογόνου στις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, ενώ θα θεσπιστεί και διαδικασία αντικατάστασης των παλαιών μεσαίων και βαρέων οχημάτων δημοσίας χρήσης άνω των 3,5 τόνων και άνω δεκαετίας.

Το νομοσχέδιο εισάγει το το θεσμό της χρηματοδότησης ενεργειακών επενδύσεων από τρίτους, εταιρείες (ακόμη και τράπεζες) με στόχο να απαλλαγεί ο καταναλωτής από το βάρος της εκταμίευσης των ποσών που απαιτούνται για να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας. Όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, η εταιρεία θα ανακτά το κόστος της επένδυσης σταδιακά, εισπράττοντας ένα μέρος από το οικονομικό όφελος που προκύπτει από την εξοικονόμηση ενέργειας του τελικού καταναλωτή.

Ακόμη, θεσπίζεται και εθνικός ενδεικτικός στόχος εξοικονόμησης ενέργειας σε ποσοστό 9% μέχρι το 2016, σε σύγκριση με την πενταετία 2001 - 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου