ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΔΕΗ,ΟΡΥΧΕΙΑ

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

ΔΕΗ: Με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια τα τιμολόγια


Περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια στα τιμολόγια ετοιμάζεται να θεσπίσει κυβέρνηση. Αυτό δήλωσε στη Βουλή η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, ενώ ο νέος Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η τοποθέτηση του οποίου εγκρίθηκε χθες, κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προτείνει την επανεξέταση όλων των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Παράλληλα ο ίδιος προσανατολίζεται να εισηγηθεί αυξήσεις φωτιά στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης».
Ο Ν. Βασιλάκος εκτιμά πως θα υπάρξει ανάγκη αύξησης του ειδικού τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στα 2,5 με 3 ευρώ ανά 1000 κιλοβατόρες από 0,30 ευρώ που πληρώνουμε σήμερα με τα τιμολόγια της ΔΕΗ, την οποία τοποθέτησε χρονικά μεταξύ 2011-2013. Την αύξηση αιτιολόγησε λέγοντας πως οι τιμές των καυσίμων έχουν μείνει για αρκετό διάστημα σε χαμηλά επίπεδα και πως πρέπει να καταστεί σαφές ότι «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Προς την κατεύθυνση αυτή εμφανίστηκε αποφασισμένος να συμβάλλει στην προστασία των ευάλωτων καταναλωτών με συγκεκριμένα μέτρα, όπως η πρόταση για φτηνό οικιακό τιμολόγιο, διευκρινίζοντας φυσικά ότι η εν λόγω Αρχή απλώς γνωμοδοτεί, η κυβέρνηση είναι εκείνη που αποφασίζει.

Ο κ. Βασιλάκος τόνισε την ανάγκη να εκμεταλλευτεί η χώρα μας το συγκριτικό της πλεονέκτημα, δηλαδή την ηλιακή και αιολική ενέργεια: «αν επιτευχθούν οι στόχοι για την πράσινη ανάπτυξη θα δημιουργηθούν 14.000 νέες θέσεις εργασίας, μια πράσινη ΔΕΗ», σημείωσε και δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος θα πορευτεί με γνώμονα τη διαφάνεια, την εξωστρέφεια και την αποτελεσματικότητα. Την τοποθέτησή του στη θέση του Προέδρου της ΡΑΕ, η οποία αποκτά πλέον ουσιαστικές αρμοδιότητες, υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ. Λευκό επέλεξαν η Ν.Δ και το ΚΚΕ, «παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου