ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΔΕΗ,ΟΡΥΧΕΙΑ

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Τούρκοι, Ινδοί και Αμερικάνοι απέναντι στη ΔΕΗ στο Κόσοβο


Την περασμένη Παρασκευή, είχαμε ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ των προσπαθειών που καταβάλει εδώ και χρόνια η ΔΕΗ, προκειμένου να αποκτήσει δραστηριότητες εκτός των συνόρων, μετρώντας μέχρι σήμερα μόνο αποτυχίες. Ειδικότερα, η κυβέρνηση του Κοσόβου δια της αρμόδιας υπουργού ορυχείων και ενέργειας Justina Shiroka-Pula, ανακοίνωσε τη short list τεσσάρων ενδιαφερομένων για το σχέδιο ανάπτυξης λιγνιτικών μονάδων ισχύος 1000MW, για την κάλυψη των εγχώριων ενεργειακών αναγκών περίπου 2 εκατ. κατοίκων της χώρας.

Στη short list λοιπόν μετέχει τόσο το κονσόρτιουμ της ΔΕΗ με την αμερικανική Contour Global, αλλά και: ο ινδικών συμφερόντων όμιλος Adani power group, το κονσόρτιουμ της αμερικανικής AES με την τουρκική Demir Export και η τουρκική Park Holding.

Το project ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ, ενώ ο διαγωνισμός αναμένεται να κοινοποιηθεί στο τέλος Απριλίου και η επιλογή να γίνει μέχρι τον Ιούλιο. Η κυβέρνηση του Κοσόβου προσδοκά η κατασκευή του έργου να ξεκινήσει το 2011 και να ολοκληρωθεί σε διάστημα 5 ετών. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το δεύτερο διαγωνισμό μέσα σε διάστημα τριών ετών, που πραγματοποιείται για τα λιγνιτικά του Κοσόβου, ενώ ήδη η τσεχική CEZ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο νέο διαγωνισμό λόγω των καθυστερήσεων και των αλλαγών στις παραμέτρους του έργου. Η ΔΕΗ είχε συμμετάσχει και στην πρώτη διαγωνιστική διαδικασία που ακυρώθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό πλάνο προέβλεπε την ανάπτυξη μονάδων 2100MW και περιλάμβανε επίσης την ανάπτυξη και εκμετάλλευση λιγνιτορυχείων, σε ένα project με συνολικό κόστος 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο ο πρώτος διαγωνισμός εγκαταλείφθηκε υπό τη σκιά κατηγοριών για διαφθορά αλλά και περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Το σχέδιο του Κοσόβου αφορά την ανάπτυξη μονάδας 500MW με δυνατότητα πρόσθεσης επιπλέον ισχύος 500MW, μονάδες που θα αντικαταστήσουν δύο παλαιά πρώην Γιουγκοσλαβικά εργοστάσια έξω από την Πρίστινα. Το κόστος υπολογίζεται στα 700 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ.

Όσο για τους «αντιπάλους» της ΔΕΗ στο διαγωνισμό; Ο όμιλος Adani ινδικών και αμερικανικών συμφερόντων με τζίρο 5 δισ. δολάρια, δραστηριοποιείται στο εμπόριο, την ανάπτυξη υποδομών και λιμανιών, το πετρέλαιο, τη διανομή φυσικού αερίου και την ηλεκτρική ενέργεια.

Η AES είναι ένας πολυεθνικός οργανισμός με δραστηριότητα σε 29 χώρες σε όλες τις ηπείρους και συνολική εγκατεστημένη ισχύ που ξεπερνά τα 40,3GW. Επίσης διαθέτει δίκτυα διανομής που εξυπηρετούν πάνω από 11 εκατ. ανθρώπους. Η Demir Export με την οποία συνεργάζεται είναι τουρκική μεταλλευτική εταιρεία που ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων του Τούρκου μεγιστάνα Κότς.

Τέλος η τουρκική Park Holding ανήκει στον τουρκικό όμιλο εταιρειών Ciner, που δραστηριοποιείται στους τομείς της ενέργειας, των μεταλλευμάτων, των ΜΜΕ, του εμπορίου και της βιομηχανίας. Η Park Holding είναι γνωστή από το γεγονός ότι είχε καταθέσει αίτηση στην τουρκική ρυθμιστική αρχή ενέργειας, για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Μερσίνα 1600MW.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου