ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΔΕΗ,ΟΡΥΧΕΙΑ

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Ενεργειακή "διέξοδος" 25 δισ. στην κρίση

Το ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού -που σήμερα μονοπωλείται σχεδόν από τη ΔΕΗ- αλλά και του φυσικού αερίου, η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ολοκλήρωση της κατασκευής μεγάλων διεθνών αγωγών φυσικού αερίου, όπου συμμετέχει η Ελλάδα, μπορούν να φέρουν τεράστια κεφάλαια στη χώρα μας ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.

Εάν προστεθούν και οι επενδύσεις που θα γίνουν από τη ΔΕΗ, αλλά και η επικείμενη επένδυση του Κατάρ στον Αστακό, τότε οι συνολικές επενδύσεις στον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας κατά την ερχόμενη δεκαετία αναμένεται να αγγίξουν τα 25 δισ. ευρώ! Ειδικότερα σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχουν φόβοι για έκρηξη της ανεργίας σε επίπεδα ακόμη και άνω του 20%, οι επενδύσεις στην ενέργεια μπορούν να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Δεν θα πρέπει παράλληλα να αποκλειστεί και μια αλλαγή πολιτικής στο θέμα της... εξόρυξης πετρελαίου, καθώς έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία δημόσιου εθνικού φορέα για την έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Πράσινη ανάπτυξη
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι οι δράσεις της πράσινης ανάπτυξης χρηματοδοτούνται με 5,5 δισ. ευρώ από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ενώ διόλου ευκαταφρόνητη είναι και η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Επιπρόσθετα δάνεια ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ βρίσκονται σήμερα σε στάδιο ή υπογραφής ή αξιολόγησης από την ΕΤΕπ. Αυτά είναι δάνεια για επενδύσεις που προωθούνται από τον δημόσιο τομέα, αλλά και από ανεξάρτητους παραγωγούς που εισέρχονται στον τομέα της ενέργειας.

Τα έργα δεν αφορούν μόνο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με αέριο, αλλά και αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Σε ό,τι αφορά την κατασκευή μεγάλων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, παρουσία έχουν ήδη η Elpedison, ο όμιλος Μυτιληναίου, η ΓΕΚ Τέρνα με την GDF Suez, ενώ νέες μονάδες ετοιμάζονται από τους παραπάνω ομίλους, καθώς επίσης και από άλλους «παίκτες» της αγοράς όπως η Motor Oil, η Enel, η Χαλυβουργική κ.ά.

Παράλληλα, η αναγκαιότητα για άντληση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων εσόδων για το Δημόσιο δεν αποκλείεται να οδηγήσει την κυβέρνηση σε πώληση κάποιων μονάδων της επιχείρησης και σε διάφορα σενάρια στρατηγικών συμμαχιών που φθάνουν μέχρι και την ανάθεση του μάνατζμεντ της επιχείρησης.

Πριν από μερικές ημέρες ο αντιπρόεδρος της Edison, Roberto Poti, υπογράμμισε ότι η ελληνική αγορά είναι πολύ συγκεντρωμένη -πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο- και αυτός είναι ένας κίνδυνος για τις επενδύσεις, γιατί οι επενδυτές δεν προσελκύονται από μια αγορά που είναι τόσο πολύ κλειστή.

Βιωσιμότητα
Ειδικότερα, τόνισε, ότι απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις στα εργοστάσια λιγνίτη για να γίνουν πιο αποδοτικά και να μειώσουν και τις εκπομπές CO2. Οι ανεξάρτητοι ιδιώτες παραγωγοί μπορούν να συμμετέχουν σ’ αυτές τις επενδύσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, τονίζει μεταξύ άλλων ότι για τις νέες μεγάλες επενδύσεις στην ενέργεια στην Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίζεται πάνω απ’ όλα η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους και η επαρκής οικονομική αποδοτικότητα συνεκτιμώντας και αξιολογώντας με προσοχή όλους τους αστάθμητους παράγοντες, όπως είναι η εξέλιξη του κόστους των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα, οι διακυμάνσεις των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου, καθώς και η δυνατότητα εξασφάλισης των απαιτούμενων κεφαλαίων σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης ή επιβράδυνσης σε συνδυασμό με το τελικό κόστος δανεισμού.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, η στρέβλωση των τιμολογίων και οι επιδοτήσεις διατηρούν μια επιπλέον αβεβαιότητα για το κατά πόσο τα τελικά τιμολόγια θα αντικατοπτρίζουν το πραγματικό κόστος παραγωγής και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει έναν από τους πρώτους στόχους αλλαγής της κυβέρνησης.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Αραβική... απόβαση στον Αστακό

Την προηγούμενη εβδομάδα οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κατάρ υπέγραψαν μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας για το αναπτυξιακό έργο που αφορά στο ενεργειακό κέντρο Αστακού Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κουβέλη: «η συμφωνία αυτή θα είναι το πρώτο βήμα μιας στενής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Κατάρ, και με άλλες επενδύσεις που, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Καταρινός πρωθυπουργός, υπάρχει η πρόθεση να φτάσουν το ύψος των 5 δισ. δολαρίων». Το ενδιαφέρον του Κατάρ αφορά σε επενδύσεις στο φυσικό αέριο και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

•Η υλοποίηση υλοποίηση της επένδυσης θα γίνει από την Qatar Petroleum International - QPI, που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα της Qatar Petroleum, δηλαδή της κρατικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου του κράτους του Κατάρ.
•Από ελληνικής πλευράς εταίρος του έργου είναι η ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Αστακού, της οποίας ιδιοκτήτες είναι οι τράπεζες Alpha Bank, Πειραιώς και Εμπορική.
•Το μέγεθος της επένδυσης υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ, όταν οι συνολικές ξένες επενδύσεις στη χώρα μας ανήλθαν σε 2,41 δισ. ευρώ πέρυσι, σε 3,07 δισ. το 2008 και σε 1,54 δισ. το 2007. Αυτονόητο είναι το όφελος για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, καθώς τα φορολογικά μόνο έσοδα από την επένδυση είναι τεράστια.
•Το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα θα διοχετεύεται κατά 70% στο ιταλικό δίκτυο και κατά 30% στο ελληνικό δίκτυο του Αχελώου. Επίσης θα δημιουργηθεί σταθμός επαναεριοποίησης και αποθήκευσης του υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου δυναμικότητας 7 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
•1.500 θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν.
ΑΠΕ
Αιολικά πάρκα σε όλη την Κρήτη

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεσπόζει η παρουσία της ισπανικής Iberdrola, ενώ αιολικά πάρκα έχουν αναπτύξει μεγάλοι ελληνικοί και ξένοι όμιλοι. Ο πρόεδρος του ομίλου Γεκ Τέρνα, κ. Γ. Περιστέρης, υπογράμμισε πρόσφατα ότι αν η Ελλάδα αξιοποιήσει το τεράστιο δυναμικό της χώρας μας σε φυσικούς πόρους (αέρα, ήλιο, νερό), τότε μπορεί να γίνει καθαρός εξαγωγέας ενέργειας, δηλαδή η ενέργεια που εξάγουμε θα είναι περισσότερη από αυτή που εισάγουμε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Copelouzos Group, κ. Δημήτρης Κοπελούζος, έχει καταθέσει πρόταση στη ΡΑΕ, προκειμένου να καταστήσει την Κρήτη το μεγαλύτερο παγκοσμίως πράσινο νησί. Το πρώτο σκέλος της πρότασης είναι η διασύνδεση της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα με ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 140 χιλιομέτρων και το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα κατά μήκος όλης της Κρήτης, ισχύος 1.000 MW. Το συγκεκριμένο έργο είναι ύψους 2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της διασύνδεσης, που το ύψος της επένδυσής της είναι 780 εκατ.

Φθηνή ενέργεια
Παράλληλα, προγραμματίζεται νέα επένδυση στην Κορακιά πετρελαϊκού κατ' αρχήν σταθμού και στη συνέχεια φυσικού αερίου, ο οποίος θα έχει ένα κόστος επένδυσης της τάξεως των 600 εκατομμυρίων ευρώ, και αν προσθέσουμε και την επένδυση για το Terminal LNG στην Κορακιά άλλα 800 εκατ. ευρώ.

Οφελος από το συγκεκριμένο έργο θα έχει και η ΔΕΗ, αφού θα αγοράζει την ηλεκτρική ενέργεια από τα αιολικά πάρκα σε σχέση με τη σημερινή λειτουργία των σταθμών της τάξεως των 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Στο διάστημα αυτό θα εργαστούν περίπου χίλιοι εργαζόμενοι στην περίοδο της κατασκευής και περίπου τριακόσιοι εργαζόμενοι κατά τη λειτουργία των αιολικών πάρκων.

Σε ό,τι αφορά στην αγορά φυσικού αερίου, η χώρα μας μέσω των προωθούμενων διεθνών αγωγών φιλοδοξεί να γίνει ένας από τους σημαντικούς ενεργειακούς κόμβους στην ευρυτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, μειώνοντας παράλληλα την... ακριβή εξάρτηση από το πετρέλαια.

Πηγη:  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=28569147

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου