ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΔΕΗ,ΟΡΥΧΕΙΑ

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Μυτιληναίος: Πωλήσεις άνω του 1 δισ. το 2010

Εφθασε χθες στη Ρεβυθούσα το πρώτο ιδιωτικό φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου
«Ανοίξαμε την αγορά φυσικού αερίου και σύντομα θα ανοίξουμε και την αγορά ηλεκτρισμού», τόνισε κατά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση της «Μυτιληναίος» ο Πρόεδρος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, ανακοινώνοντας ότι χθες το πρωί κατέφθασε στη Ρεβυθούσα το πρώτο ιδιωτικό φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου, 140 χιλιάδων τόνων.

«Καταφέραμε από κοινού και μετά από προσπάθειες μηνών να ανοίξουμε την αγορά του LNG, προσπάθεια που έχει μεγάλη σημασία για όλη την αγορά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο έχει βαρύνουσα σημασία για τη μείωση κόστους στον όμιλο, αφού μειώνει τόσο το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κάνοντας ανταγωνιστική τη νέα δραστηριότητα του ομίλου όσο και το κόστος παραγωγής του αλουμινίου.


Αγορά ηλεκτρισμού
Εξίσου σημαντική για τον όμιλο είναι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και με τη συμφωνία που σύντομα θα ανακοινώσει ο όμιλος με τη ΔΕΗ θα λυθούν εκκρεμότητες και θα ανοίξει η αγορά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Προέδρου ο όμιλος προβλέπεται φέτος να προμηθεύσει την αγορά με 1 εκατ. MWh, αξίας 60 εκ. ευρώ.

Στον χώρο της ενέργειας ο όμιλος δραστηριοποιείται με την 100% πλέον θυγατρική του Endesa Hellas για την οποία σημείωσε, «έχουμε μεγάλα σχέδια στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του retail». Σε λειτουργία βρίσκονται 370 MW, 900 MW σε φάση κατασκευής και 1000MW σε αδειοδότηση. Η δεύτερη μονάδα στον Αγ. Νικόλαο θα ολοκληρωθεί στο β εξάμηνο του 2010, ενώ ξεκίνησε η κατασκευή και της μονάδας στην Κόρινθο (65% όμιλος Μυτιληναίος 35% Μότορ Όιλ).

Για το 2010 η διοίκηση του ομίλου προβλέπει οι συνολικές πωλήσεις του να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ από 650 εκ. ευρώ το 2009. Οσον αφορά το Αλουμινίο, ο κ. Μυτιληναίος η παραγωγή του μειώθηκε πέρυσι στους 135.000 τόνους και θα επανέλθει στους 165.000 τόνουν αφού λυθούν οριστικά ορισμένες εκκρεμότητες (η σύμβαση με τους εργαζόμενους, το LNG και η συμφωνία με τη ΔΕΗ).


Μεγέθη
Σημειώνεται ότι χάρη στο hegding το Αλουμίνιο ήταν η μοναδική εταιρεία του κλάδου που παρουσίασε καθαρά κέρδη παγκοσμίως.

Ο Όμιλος Μυτιληναίος τα τελευταία 5 χρόνια παρήγαγε «κοινωνικό προϊόν» αξίας 1,35 δισ. ευρώ, το οποίο αναλύεται σε 476 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις, 375 εκατ. ευρώ σε παροχές σε εργαζομένους, 5 εκατ. ευρώ σε χορηγίες, 245 εκατ. ευρώ σε μερίσματα και 248 εκατ. ευρώ σε φόρους. Οσον αφορά στη ΜΕΤΚΑ η χθεσινή Γενική Συνέλευση αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,2 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό 0,18 ευρώ). Η αποκοπή του μερίσματος θα γίνει στις 13/5, η διανομή του στις 21/5 ενώ δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άϋλων Τίτλων της εταιρείας κατά την record date, ήτοι την Δευτέρα 17 Μαΐου 2010.

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης η διοίκηση ανακοίνωσε ότι η εταιρεία αυτή τη στιγμή έχει ανεκτέλεστο 2,1 δισ. ευρώ, το 80% του οποίου αφορά έργα εκτός Ελλάδος.

Πηγη:  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&pubid=28819164

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου