Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μεσοπρόθεσμα θα μειώσουν το κόστος της κιλοβατώρας, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβός μιλώντας στο 4ο Εθνικό Συνέδριο για την Εφαρμογή των ΑΠΕ στην Ελλάδα που διοργάνωσε το ΕΜΠ.
Όπως είπε, το κόστος των τεχνολογιών ΑΠΕ μειώνεται ραγδαία με την επέκταση της χρήσης τους και συνεπώς με τη μαζική παραγωγή τους, ενώ ορισμένες τεχνολογίες είναι ήδη ανταγωνιστικές και προβλέπεται ότι το ίδιο θα συμβεί και με πολλές από τις υπόλοιπες.
Επιπλέον επεσήμανε ότι οι ΑΠΕ είναι ανεξάντλητες και με σταθερό κόστος, καθώς δεν επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις του κόστους καυσίμων, και δίνουν παράλληλα διέξοδο από την οικονομική κρίση, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, και της εισροής κεφαλαίων για την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων.
Ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι για να υπάρξει δυνατότητα υψηλής διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών και αποτελεσματική διαχείριση του κόστους για όλους τους καταναλωτές θα απαιτηθούν και μεγάλες επενδύσεις σε έργα υποδομής του συστήματος μεταφοράς. Μεταξύ αυτών, η αυτοματοποίηση της διαχείρισης των δικτύων και των μετρήσεων, με επενδύσεις που θα στοχεύουν "στη βέλτιστη λειτουργία του δικτύου, και στην καλύτερη τιμολογιακή εξυπηρέτηση των καταναλωτών". Παράλληλα για να
Για να υπάρχει ασφάλεια εφοδιασμού για την χώρα, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, πρέπει να γίνει άριστη αξιοποίηση των εθνικών πόρων - δηλαδή λιγνίτης, νερά και ΑΠΕ.
Ο κ. Ζερβός τόνισε ότι ως το 2015 η επιχείρηση θα επενδύσει πάνω από 2 δις. ευρώ σε ΑΠΕ για την προσθήκη περίπου 1.000 νέων MW ΑΠΕ. Με σωστές κυβερνητικές πολιτικές, συνέχισε, οι ΑΠΕ μπορούν να καλύψουν το 20% της καταναλισκόμενης ενέργειας μέχρι το 2020, τον στόχο δηλαδή που έθεσε η κυβέρνηση, υπερβαίνοντας το 18% που προβλέπει η οδηγία των ΑΠΕ για την Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο η ΔΕΗ προτείνει θεσμικές ρυθμίσεις που θα ενθαρρύνουν ή θα καθιστούν υποχρεωτικές την ενσωμάτωση ενεργητικών ή παθητικών συστημάτων ΑΠΕ (ηλιακών, βιομάζας, γεωθερμίας) και γενικότερα την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Συγκεκριμένα:
-Να ενισχυθούν ιδιαίτερα, με πριμοδοτήσεις κατά περίπτωση, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός των κτιρίων, καθώς και οι τεχνολογίες ΑΠΕ για θέρμανση και ψύξη. Οι ΑΠΕ μπορούν να καλύψουν το 25% των ενεργειακών αναγκών σε θέρμανση και ψύξη μέχρι το 2020.
-Στον τομέα των μεταφορών να ενισχυθεί η χρήση των βιοκαυσίμων και η χρήση των υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι προοπτικές στον τομέα είναι η κάλυψη του 10% των αναγκών μέχρι το 2020.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου