«Λουκέτο» θα μπει στις 10 λιγνιτικές μονάδες της Πτολεμαΐδας λόγω περιβαλλοντικών όρων της ΕΕ, αν η κυβέρνηση δεν ζητήσει παράταση λειτουργίας από το 2016 έως το 2023
Διάβημα στην Τίνα Μπιρμπίλη για άμεση παρέμβασή της, ώστε να κρατηθεί «ζωντανή» η ΔΕΗ, έκανε το συνδικάτο των εργαζομένων της Επιχείρησης.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος δήλωσε στο «Εθνος» πως στη συνάντηση της Παρασκευής τέθηκε υπόψη της Επί του Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής υπουργού τα εξής δραματικά διλήμματα:
Αν δεν ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση παράταση από το 2016 έως το 2023 για τη συνέχιση της λειτουργίας 10 λιγνιτικών μονάδων σε Πτολεμαΐδα και Φλώρινα, τότε θα μπει λουκέτο σε αυτές λόγω περιβαλλοντικών όρων της ΕΕ. Αυτόματα θα οδηγηθούν σε ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι, η ΔΕΗ θα καταρρεύσει και οι ιδιώτες θα... κάνουν πάρτι, αυξάνοντας τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ. Θα πρέπει να υπάρξει παράταση, ώστε να είναι σε θέση η ΔΕΗ να προχωρήσει στη δημιουργία των νέων μονάδων αντικατάστασης των ρυπογόνων.
Τη ΔΕΗ απομυζούν σε τομείς-φιλέτα ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας που πωλούν φθηνότερα το ηλεκτρικό ρεύμα και αποσπούν σημαντικό μερίδιο της πελατείας της, είπε στην υπουργό ο Νικ. Φωτόπουλος.
Ζητήθηκε από την κυρία Μπιρμπίλη να παρέμβει προς τη ΡΑΕ, ώστε να εγκριθεί η αναδιάταξη των τιμολογίων της ΔΕΗ, που έχει ζητήσει η Επιχείρηση. Ετσι θα είναι σε θέση να προσφέρει ανταγωνιστικότερα των ιδιωτών τιμολόγια και να σταματήσει η διαρροή στο πελατολόγιό της.
Το κράτος θα πρέπει παράλληλα, είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, να επιχορηγήσει τα τιμολόγια εκείνα που θα ανατιμηθούν, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα μικρομεσαία νοικοκυριά. Η Τίνα Μπιρμπίλη δεσμεύθηκε να απαντήσει σε έναν μήνα στα κρίσιμα θέματα που της έθεσε το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.
Ζητήθηκε επίσης από την υπουργό: Να παραμείνουν υπό τον έλεγχο της ΔΕΗ κατά 100% οι νέες μονάδες που πρόκειται να δημιουργηθούν, «Μελίτη ΙΙ» και «Πτολεμαΐδα V».
Το υπόμνημα
Στο υπόμνημα, που παρέδωσε στην υπουργό το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, αναφέρεται σχετικά με τις μονάδες ότι:
«Η πολιτική συμφωνία των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ τον Ιούνιο του 2009, για τη νέα οδηγία που αφορά τις βιομηχανικές εκπομπές ρύπων, λαμβάνει υπόψη την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και των άλλων ιδιαιτεροτήτων της χώρας μας, αν και το εν λόγω σχέδιο είναι εξαιρετικά αυστηρό. Η παραπάνω συμφωνία έγινε τελικό κείμενο κοινής θέσης του Συμβουλίου και δημοσιεύθηκε στις 15/02/2010.
Η εν λόγω συμφωνία τίθεται εν κινδύνω από το σχέδιο σύστασης του ευρωβουλευτή κυρίου Holger Krahuen προς την Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων, που προτείνει:
Την κατάργηση της περιορισμένης λειτουργίας των μονάδων για την περίοδο 2016-2023.
Την κατάργηση της δυνατότητας ένταξης μονάδων σε μεταβατικό εθνικό σχέδιο μείωσης εκπομπών για την περίοδο 2016-2020.
Την υιοθέτηση Ενιαίων Ευρωπαϊκών Τιμών εκπομπής σε επίπεδο κλάδου.
Οι παραπάνω προτάσεις, εάν προκριθούν, θα δημιουργήσουν σοβαρότατα προβλήματα στη χώρα μας όπως:
Προβλήματα ασφαλούς τροφοδοσίας.
Προβλήματα στην υλοποίηση του επενδυτικού μας προγράμματος.
Προβλήματα εθνικά γιατί οι μονάδες αυτές διασφαλίζουν μια ελάχιστη εθνική αυτάρκεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου