ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΔΕΗ,ΟΡΥΧΕΙΑ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Στη λιανική αγορά εισήλθε η Elpedison

Στη λιανική αγορά εισήλθε η Elpedison
H Elpedison αναμένεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον και στον διαγωνισμό μίσθωσης του λιγντιτωρυχείου στη Βεύη

Στην αγορά λιανικής της ηλεκτρικής ενέργειας εισήλθε και η Elpedison, κοινή εταιρεία των Ελληνικών Πετρελαίων και της ιταλικής Edison, αποκτώντας τους πρώτους της «απευθείας» πελάτες στη μέση και χαμηλή τάση.

Η εταιρεία, που διατηρεί εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού στη Θεσσαλονίκη και ετοιμάζεται έως το τέλος του χρόνου να θέσει σε λειτουργία δεύτερη μονάδα στη Θίσβη Βοιωτίας, άρχισε να δραστηριοποιείται στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού τον Δεκέμβριο και προς το παρόν το πελατολόγιό της αντιστοιχεί σε καταναλώσεις της τάξης των 100 Gwh.

Διαγωνισμός
H Elpedison αναμένεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον και στον διαγωνισμό μίσθωσης του λιγντιτωρυχείου στη Βεύη, που προκηρύχθηκε πρόσφατα, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών των ΕΛΠΕ.

Οσον αφορά, εξάλλου, στην πορεία ενσωμάτωσης των πρατηρίων της ΒΡ στον όμιλο, μετά την εξαγορά, πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Κρήτη παρατηρείται ήδη μία σταδικαή μετακίνηση πρατηρίων προς άλλες εταιρείες και κυρίως προς την Αvin, στον όμιλο Μαμιδάκη, στην Ελινόιλ και την Aegean, καθώς ο όμιλος έχει αρχίσει να μην ανανεώνει συμβάσεις που λήγουν με διάφορα πρατήρια.

Η πρακτική αυτή ακολουθείται στο πλαίσιο σχετικής απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη μείωση του αριθμού των πρατηρίων του ομίλου στην Κρήτη, λόγω της εξαγοράς του δικτύου της BP. Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε χθες παράταση δέκα ημερών στη διερεύνηση της προσφοράς της Motor Oil για την εξαγορά του δικτύου πρατηρίων της Shell στην Ελλάδα.

ΔΕΗ: Υποβάθμιση από S&P σε “BB+”


Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΔΕΗ σε “BB+” από “BBB-” με “σταθερό” outlook προχώρησε η Standard & Poor΄s Ratings Services.Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, ο οίκος αφαίρεσε τις αξιολγήσεις της εταιρείας από το CreditWatch όπου είχαν τοποθετηθεί με αρνητικές προοπτικές στις 17 Δεκεμβρίου.Σύμφωνα με τον οίκο, η υποβάθμιση δεν σχετίζεται με ενδεχόμενη ενέργεια όσον αφορά το ελληνικό δημόσιο, ωστόσο αντανακλά τη σύνδεση τους την οποία τώρα θεωρεί “περιορισμένη” καθώς λόγω των οικονομικών πιέσεων μπορεί να αποτελεί χαμηλή προτεραιότητα σε περίπτωση ανάγκης έκτακτης στήριξης. Ως αποτέλεσμα, ο οίκος θεωρεί πως η πιθανότητα παροχής βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης είναι πλέον “μέτρια”.“Το σταθερό outlook αντανακλά τις προσδοκίες πως η ΔΕΗ θα διατηρήσει το ποσοστό Κεφαλαίων από Λειτουργικέs Δραστηριότητεs (FFO) ως προς τα χρέη σε προσαρμοσμένη βάση στο 20% καθώς και επαρκή ρευστότητα. Αυτό σημαίνει πως η εταιρεία θα μπορέσει να μετακυλήσει σε σημαντικό βαθμό στους πελάτες οποιαδήποτε αύξηση στα καύσιμα,”σημειώνει ο οίκος.

Θα πουλά και θα αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια η Google

Θα πουλά και θα αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια η Google


Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές έδωσαν στη Google την άδεια να αγοράζει και να πουλά ηλεκτρικό ρεύμα, μια κίνηση που θα τη διευκολύνει την εταιρεία να αξιοποιεί ανανεώσιμες πηγές για την τροφοδοσία των ενεργοβόρων κέντρων δεδομένων της.

Η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας των ΗΠΑ (FERC) παραχώρησε στη Google το δικαίωμα αγοράς και μεταπώλησης, διευκρίνισε όμως ότι η εταιρεία δεν έχει δικές της εγκαταστάσεις παραγωγής ή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Google χρειαζόταν την άδεια απλώς για να «περιορίσει και να διαχειριστεί το κόστος της ενέργειας» για τις επιχειρήσεις της, δήλωσε εκπρόσωπός της στο Reuters.

Ανάλογες άδειες έχουν εξάλλου δοθεί και σε άλλες ενεργοβόρες εταιρείες, όπως η αλυσίδα πολυκαταστημάτων WalMart.

Σύμφωνα πάντως με το CNet, η Google δεν αποκλείεται τελικά να εισέλθει στην ίδια την αγορά ενέργειας. Το 2007, η εταιρεία είχε ανακοινώσει πρόγραμμα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο να μειώσει δραστικά το κόστος της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ένα χρόνο αργότερα, δημοσιοποίησε υπολογισμούς που έδειχναν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να καλύπτουν το 100% των αναγκών τους σε ηλεκτρικό ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές.

Ακόμα κι αν τελικά δεν επεκταθεί στην αγορά ενέργειας, η Google θα περιορίσει τουλάχιστον τα λειτουργικά της έξοδα, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος αντιστοιχεί στο λογαριασμό του ηλεκτρικού.

Σύμφωνα με τη FERC, τα κέντρα δεδομένων που χρησιμοποιεί η βιομηχανία της πληροφορικής και του Διαδικτύου είναι τόσο ενεργοβόρα ώστε οι ΗΠΑ πρέπει να κατασκευάζουν δύο μεγάλα εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο, προκειμένου να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση.